huzarensalade

Huzarensalade:
Dit recept is voor 3 bolletjes salade en je kan de hoeveelheid dus gemakkelijk aanpassen aan het aantal personen waarvoor je de salade maakt.
Het beste kun je de salade een dag van tevoren maken. De smaken kunnen dan goed intrekken.

Ingrediënten voor 3 bolletjes salade :  (zie hieronder ook hoeveelheid voor één grote salade)
125 gram gekookte aardappel
50 gram augurken  (zuur of zoetzuur, wat je zelf lekker vindt)
20 gram fijn gesnipperde ui
halve geschilde appel  (± 60 gram)
60 gram gaar vlees (dit kan rund- of varkensvlees zijn, kip, ham of boterhamworst; kies wat je in huis hebt of lekker vindt)
twee eetlepels gekookte doperwten en/of worteltjes
zout, peper, olie, azijn en/of mayonaise  (maakt niet uit welke olie, die je in huis hebt is goed).

Of: voor een grote salade:
500 gram aardappelen, gekookt
200 gram augurken
halve (grote) ui
2 appels
250 gram gaar vlees  (dit kan rund- of varkensvlees zijn, kip, ham of boterhamworst; kies wat je in huis hebt of lekker vindt)
1/2 literblikje doperwten/wortel
zout, peper, olie, azijn en/of mayonaise

Gebruik een restje gekookte aardappel van de vorige dag of kook de aardappel met wat zout. Kook ze niet al te gaar voor een beetje “bite”. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes (voor een grove huzarensalade) of prak ze fijn met een vork (voor een fijnere structuur  van de salade).

Snijd de augurk fijn of in iets grovere blokjes (naar eigen smaak).

Snipper de ui fijn (deze kun je beter niet  te grof snijden, dat is niet lekker in de salade).

Snijd de appel fijn of in iets grovere blokjes (naar eigen smaak). Een jonagold of goudrenet is lekker hiervoor, maar als je nog een andere appel hebt liggen, kun je die gebruiken.   

Vlees: Je kunt  een restje vlees gebruiken of  je kunt  vlees naar smaak braden, bakken of koken. Zorg er wel voor dat je het gekruid hebt zoals je gewend bent. Het gare vlees moet goed op smaak zijn. Snijd het gare afgekoelde vlees of de ham of boterhamworst in kleine blokjes.

Snijd de gekookte worteltjes (uit blik is prima) in kleine stukjes.  Je kunt hiervoor een blik doperwten/wortel  kopen, waar je een klein beetje af haalt. Een literblik is voordeliger dan een klein blikje, gebruik de rest dan voor de warme maaltijd. 

Meng alle gesneden ingrediënten en de doperwtjes met een vork  luchtig  door elkaar. Maak de salade aan met een klein beetje olie, azijn, peper en zout. (Giet de olie en azijn voorzichtig in een dun straaltje erbij, het is snel teveel!) Eventueel  ook wat mayonaise toevoegen (als je dat lekker vindt, is niet noodzakelijk).

Goed proeven en op smaak brengen (eventueel nog wat peper, zout of azijn erbij).
Nogmaals proeven en afgedekt bewaren in de koelkast.

Opmaken salade:  (de volgende dag)

Proef nog één keer of de salade genoeg smaak heeft en voeg indien nodig nog wat peper, zout of azijn toe.  Roer dan losjes om met een vork zodat de ingrediënten zichtbaar blijven.

Meng een beetje mayonaise met wat water en roer glad tot een dik vloeibare saus. Laat dit voorzichtig over ieder saladebolletje uitlopen of strijk glad. (NB: ook zonder de mayonaisesaus is de salade heerlijk).

Strooi er eventueel wat paprikapoeder over en breng garnering aan naar keuze: plakjes gekookt ei, plakjes of fijngesneden tomaat, plakjes of fijngehakte augurk of een waaiertje van augurk , zilveruitjes, blaadje sla … Succes en eet smakelijk.

Tip: Ook zonder vlees is dit een erg lekkere salade. Je kunt er dan wat extra garnering bij doen. Laat de smaken wel een nachtje intrekken.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *