“Kind, wat is alles toch duur geworden hè?  Dat heeft vast ook met de BTW-verhoging te maken.”. Ella’s moeder zucht eens diep. “Ik kom steeds geld tekort eind van de maand. Ik heb dan geen huishoudgeld meer voor de laatste week . Ik eet dan maar weer pannenkoeken”.  “Eet je dan maar weer pannenkoeken? Hoe vaak doe je dat dan, ma?” vraagt Ella bezorgd. “Oh, eh…., soms drie keer in de laatste week. Of rijstepap met stroop. Dat deed mijn moeder vroeger al, jouw oma. Of ik maak wentelteefjes. Wel erg lekker hoor”.  “Maar echt gezond is dat niet ma, het kan wel lekker zijn, maar je hebt ook groenten en eiwitten nodig”.  Ella loopt met de koffiemok  mee naar de keuken waar moeder  nog een kopje koffie in wil schenken. Ze gaan vervolgens de tuin in om daar in het vroege voorjaarszonnetje te genieten van de koffie.
“Misschien kan ik je een idee van de hand doen?” Ella lacht erbij om te peilen hoe haar moeder reageert. Soms wordt ze een beetje boos als Ella haar weer tips wil geven. Alsof ze het zelf allemaal  niet meer kan. Maar vandaag reageert moeder soepel. “Nou, geef jij mij maar eens een tip. Ik wil weleens weten hoe ik de boodschappen kan betalen”.  Ella pint samen met moeder één keer per maand geld  voor de boodschappen. Moeder pint niet zo graag, omdat ze de pincode nogal eens vergeet.  “Als we nou eens elke week geld opnemen voor de boodschappen, in plaats van één keer per maand? Dan weet je elke week hoeveel je nog hebt voor de boodschappen. Of… wat je ook kan doen…. Het maandgeld in vieren delen zodat je per week een bedrag hebt. En aan de volgende weken mag je dan nog niet komen. Je kunt ook potjes maken, voor elke week één”.  “Je bedoelt dat ik dan beter inzicht heb in wat ik nog kan kopen?”. Moeder zit er duidelijk even over na te denken  hoe dat zou zijn.  Dan roept ze enthousiast: “Ja, dat ga ik proberen! Heb jij nog lege potjes?” En om dat laatste moeten ze beiden erg lachen.
Lees volgende week verder.

 1. 1 juni 2019
  Annemieke

  Hoe bepaal je wat je wekelijks kan gebruiken. Door de vaste lasten van je maand inkomen te trekken en dat te delen door 5?

  • 3 juni 2019
   tinekepost

   Hoi Annemieke, om je besteedbaar huishoudgeld te bepalen, trek je inderdaad de vaste lasten van je inkomen af per maand. Maar nog beter is het als je eerst een jaaroverzicht maakt, vervolgens het gemiddelde per maand uitrekenen, en dan per week. Een handige rekenmethode is: het gemiddelde maandbedrag vermenigvuldigen met 12 (maanden) zodat je een jaarbedrag krijgt. Dat bedrag deel je door 52 (weken). Volg de stappen in mijn blog over budgetplan maken. Of je kunt mijn boek lezen. Succes.

 2. 24 mei 2019
  Geertje

  Een maand in vieren delen betekent dat je een paar dagen tekort komt. Ik adviseer een maand in vijven te delen dan creëer je een spaarpotje.

  • 24 mei 2019
   tinekepost

   Helemaal goed, je hebt gelijk! Slim idee in vijf delen. Goede tip!

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *