saté van zelfgemaakte satémarinade

saté van zelfgemaakte satémarinade

by

Ingrediënten voor de marinade: 1 dl ketjap manis 1 eetlepel azijn of citroensap 1 teentje knoflook fijngehakt of geperst 1 eetlepel olie (zonnebloemolie, slaolie, enz. maakt niet uit, de olie die je gebruikt in de keuken) 1 theelepel sambal (voorzichtig beginnen, eventueel later mee toevoegen naar eigen smaak) klein beetje peper en zout eventueel wat […]

huzarensalade

huzarensalade

by

Huzarensalade: Dit recept is voor 3 bolletjes salade en je kan de hoeveelheid dus gemakkelijk aanpassen aan het aantal personen waarvoor je de salade maakt. Het beste kun je de salade een dag van tevoren maken. De smaken kunnen dan goed intrekken. Ingrediënten voor 3 bolletjes salade :  (zie hieronder ook hoeveelheid voor één grote salade) […]

vruchtenvlaai

vruchtenvlaai

by

Vlaaibodem:   zonder boter 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 100 gr zelfr.bakmeel en 100 gr.bloem) 200 gram suiker 2 eieren maat M 1 pakje vanillesuiker beetje zout 1 dl lauw water Gebruik een vlaaivorm van 28 cm doorsnee.  Verwarm de oven voor. Vet de vorm in en bestrooi deze met paneermeel of beschuitkruimels. Doe alle ingrediënten in […]

Andijviestamp

Andijviestamp

by

Je hebt nodig voor twee personen 250 gram fijngesneden andijvie 1 kg aardappelen zout, nootmuskaat 200 gram spekreepjes boter of margarine 1 dl melk Schil de aardappelen en kook ze helemaal gaar met wat zout. Het is handig de aardappelen in stukken te snijden van gelijke grootte, zodat ze gelijk gaar worden. Was intussen de […]

gevulde tomaatjes

gevulde tomaatjes

by

Ingrediënten: bakje cherrytomaatjes 125 gram rundergehakt beetje tomatenketchup peper en zout naar smaak kruiden (wat je lekker vindt en in huis hebt, bijvoorbeeld peterselie, bieslook, oregano, tijm) (gedroogde kruiden uit potjes gaat prima, ze zijn sterker van smaak dan verse kruiden, dus voorzichtig doseren) Was de tomaatjes, verwijder de kroontjes en snijd  kleine “kapjes” van […]

Kaasstengels

Kaasstengels

by

Zelf kaasstengels maken is zo gedaan. En echt véél lekkerder dan gekochte stengels. En ook nog voordelig, als je een bakplaat vol bakt. Hier is het recept. Je hebt nodig: (voor 32 stengels) 4 diepvriesbladerdeeg plakjes geraspte oude kaas 1 losgeklopt ei heel klein beetje zout bakpapier Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op een snijplank […]

Drie ei is een paasei: eiersalade, gevuld ei en ei met rookvlees

Drie ei is een paasei: eiersalade, gevuld ei en ei met rookvlees

by

Voor alle drie de hapjes samen: Kook 5 eieren, tot ze hard zijn (niet te lang koken, ze mogen niet groen worden). Eiersalade: Snijd 2 gekookte eieren doormidden en haal de dooiers er uit. Hak de eiwitten in kleine blokjes en houd deze apart. Meng in een kom de twee fijngeprakte dooiers met de volgende […]

tomaten-tapenade

tomaten-tapenade

by

tomaten-tapenade: Ingrediënten: 1 blik gepelde tomaten (400 gram) 2 teentjes knoflook, fijngehakt,  of 1/2 theelepel knoflookpoeder 1 kleine ui, fijn gesneden 3-4 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, rozemarijn, tijm, bieslook, peterselie, gebruik wat je in huis hebt) 1 eetlepel tomatenketchup scheutje olijfolie  of zonnebloemolie peper, zout 1 theelepel suiker Hak de gepelde tomaten fijn. […]

Hartige restjes-taart

Hartige restjes-taart

by

Allerlei restjes had ik over na het weekend: half bakje champignons,  half pakje spekreepjes en drie stengels bleekselderij. Hier kan ik wel wat mee: in de diepvries had ik nog een half zakje Italiaanse groenten en geraspte kaas (Geraspte kaas is erg gemakkelijk in te vriezen, je kunt zo de  benodigde hoeveelheid bevroren kaas uit […]

Brintakoekjes

Brintakoekjes

by

Leuk om samen met je (klein-)kind te doen. Ingrediënten: (voor ongeveer 16 koekjes) 85 gram brinta 70 gram bruine basterdsuiker (licht of donker) of iets minder suiker naar smaak 1 theelepel bakpoeder 1 zakje vanillesuiker mespunt zout 75 gram boter of margarine 1 à 2 eetlepels melk Werkwijze: Eerst alle droge ingrediënten met elkaar mengen, […]

Pizzastok

Pizzastok

by

Ingrediënten: Voor de pizzasaus: 1 blik gepelde tomaten (400 gram) 2 teentjes knoflook, fijngehakt,  of 1/2 theelepel knoflookpoeder 1 kleine ui, fijn gesneden 3-4 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, rozemarijn, tijm, bieslook, peterselie,gebruik wat je in huis hebt) 1 eetlepel tomatenketchup scheutje olijfolie  of zonnebloemolie peper, zout 1 theelepel suiker Verder heb je nodig: […]

Kersen-room-yoghurt

Kersen-room-yoghurt

by

Ingrediënten: 200 ml houdbare slagroom, gekoeld 50 suiker voor in de slagroom 200 ml magere yoghurt 1/2 blikje vlaaifruit kersen (je kan natuurlijk ook een andere smaak nemen) Klop in een hoge mengkom de slagroom met de suiker stijf. Bovenop de stijfgeklopte slagroom giet je de 200 ml magere yoghurt. Ik zet dan de mengkom […]

Vegetarische chili-wraps

Vegetarische chili-wraps

by

Wraps zijn heel gemakkelijk en voordelig zelf te maken. Dit recept is voor 6 gevulde wraps. (2 à 3 personen) Je hebt nodig voor de wraps: 100 gram bloem 40 ml water  2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie) 1 afgestreken theelepel zout Meng alle ingrediënten met een vork of je handen door elkaar tot een kneedbare […]

Chocoladekoek in lasagneschaal

Chocoladekoek in lasagneschaal

by

Dit recept van chocoladekoek is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. In plaats van boter wordt er karnemelk in gedaan. Minder vet, w door de chocola en de suiker zal de koek toch echt wel calorieën tellen. Omdat de koek in een lasagneschaal is gebakken, […]

pastasaus

pastasaus

by

Zelfgemaakte pastasaus, lekker, gezond, voordelig en leuk om te maken. Je kunt er je persoonlijke draai aan geven. Wedden dat je pasta in de smaak valt? Ingrediënten: 1 blik gepelde tomaten (400 gram) 2 teentjes knoflook, fijngehakt,  of 1/2 theelepel knoflookpoeder 1 kleine ui, fijn gesneden 3-4 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, rozemarijn, tijm, bieslook, […]