Pizzastok

Ingrediënten:
Voor de pizzasaus:
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
2 teentjes knoflook, fijngehakt,  of 1/2 theelepel knoflookpoeder
1 kleine ui, fijn gesneden
3-4 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
(oregano, basilicum, rozemarijn, tijm, bieslook, peterselie,gebruik wat je in huis hebt)
1 eetlepel tomatenketchup
scheutje olijfolie  of zonnebloemolie
peper, zout
1 theelepel suiker

Verder heb je nodig:
1 pakje afbakstokbroodjes (goedkoopste huismerk 2 stokbroden per pak)
gesneden salami (van de vleeswarenafdeling)
champignons
dun gesneden ringen ui
paprika
geraspte kaas
Italiaanse gedroogde kruiden (of andere groene kruiden die je in huis hebt)
peper en zout
klein zakje rucola sla
Deze beleg-ingrediënten heb ik gebruikt, maar je kunt oneindig variëren naar je eigen smaak: tonijn, ui, ananas, ham, broccoli, gehakt, kip, kaas, pepperoni, enz. Als je vlees of gehakt gebruikt, kun je deze beter eerst even bakken in een koekenpan en op smaak brengen. Ook weet je dan zeker dat het gaar is.

Werkwijze:
Eerst de tomatensaus maken. Hak de gepelde tomaten fijn. Bewaar het sap. Doe een scheutje olie in de koekenpan en fruit de fijngesneden ui met de fijngehakte knoflook. Bak tot de ui begint te kleuren.Voeg de gehakte tomaat toe. Even bakken tot het kookt. Zet de warmtebron wat lager zodat het zachtjes pruttelt. Doe de Italiaanse kruiden, het tomatensap (uit blik) en een eetlepel tomatenketchup erbij. Roeren. Peper en zout naar smaak toevoegen en een theelepeltje suiker. Goed proeven en op smaak maken naar jouw persoonlijke wens. Wat zouter, wat zoeter, wat pittiger…, wat jij lekker vindt.  Laat zachtjes pruttelen, af en toe roeren, eventueel wat water toevoegen. Laat iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het onafgebakken stokbroodje in de lengte door en bestrijk de helften dik met de tomatensaus. Daar bovenop beleg je het stokbrood met de ingrediënten naar keuze. In het voorbeeld is dit per half broodje: drie plakjes salami, 3 in plakjes gesneden champignons, een paar paprikareepjes in stukjes gesneden, dun gesneden uienringetjes. Hier overheen nog wat extra groene gedroogde kruiden, peper en zout (niet teveel) en vervolgens geraspte kaas.
Bak de gevulde helften in een hete oven gedurende 12 minuten op 200 graden.
Haal de warme pizzastokken uit de oven, serveer ze op een bord of plank en bestrooi met verse rucola sla. Glas melk erbij. Heerlijk.

Tip: De zelfgemaakte pizzasaus is goed in te vriezen. Goed af laten koelen en afgedekt in een bakje of zakje. Voor gebruik laten ontdooien, door roeren en je kunt het zo weer gebruiken voor de pizzastok.
Tip: Ook de champignons, de paprika en de geraspte kaas had ik nog in de vriezer. Je kunt de benodigde hoeveelheid zo uit de vriezer  halen en de rest weer terugzetten in de vriezer. Ideaal voor een voordelige en snelle pizzastok. Kijk bij de bezuinigingstips hoe je de groenten kunt invriezen.

 

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *