Chocoladekoek in lasagneschaal

Dit recept van chocoladekoek is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. In plaats van boter wordt er karnemelk in gedaan. Minder vet, w door de chocola en de suiker zal de koek toch echt wel calorieën tellen. Omdat de koek in een lasagneschaal is gebakken, kun je er mooie smalle repen van snijden, of vierkantjes, wat je wilt. De gesmolten chocola eroverheen kun je gerust weglaten, ook dan is-ie heerlijk. Succes. Hier volgt het recept (of kijk bij de budgetrecepten):

Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram donkerbruine basterdsuiker (als je van zoet houdt, 200 gram, je proeft dan iets minder de pure chocoladesmaak)
7 theelepels cacaopoeder
1/2 theelepel zout
2 dl karnemelk (klein scheutje meer als je extra suiker gebruikt)
1 ei

Doe de droge ingrediënten in een kom en roer deze glad met de karnemelk en het ei tot een dik vloeibaar beslag.
Je kan eventueel 100 gram rozijnen, gehakte noten of gehakte chocola toevoegen nadat alles gemengd is. Maar zonder dit is het ook erg lekker en wel voordeliger.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het beslag in een ingevette glazen lasagneschaal van 1 1/2 liter. Bak de chocoladekoek, iets onder het midden van de oven, in 40 minuten gaar. Als je een cakevorm gebruikt in plaats van de platte schaal, moet de koek iets langer in de oven.
Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Smelt eventueel een reep chocola au-bain-marie (chocolade in schaaltje boven pannetje met licht kokend water smelten, het schaaltje mag het water niet raken). Strijk de gesmolten chocolade over de koek met een spatel.
Af laten koelen en in repen snijden. Als je de laag chocola erover lastig of te duur vindt, de koek smaakt zonder de gesmolten chocola ook prima.

Tip: Een dag later smaakt de chocoladekoek nog lekkerder.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *