Ella’s huishouden

by

“Iedereen heeft er één, behalve ik”.  Fleur benadrukt haar betoog door nog eens te stampvoeten. “Het is altijd hetzelfde hier, ik mag niks”…. En boos loopt ze de kamer uit naar boven. Ella hoort de deur van haar kamer hard dicht slaan. Ze zucht. “Eerst maar even laten afkoelen, dan gaan we wel praten”.  “Het valt niet mee hè Thijs? Ben benieuwd hoe jij je puberteit door komt. Maar dat duurt nog even gelukkig”. En ze knuffelt Thijs nog eens lekker, die het genietend toelaat. “Mama kusje”.  Tja, het hoort erbij, maar gemakkelijk is het niet altijd. Fleur heeft duidelijk last van de sociale druk.  Ze wil ook meedoen en niet achterblijven bij de anderen. Ella begrijpt het wel, maar er is nu eenmaal niet zomaar geld voor een nieuwe  smart-phone.  Ze heeft bewust prepaid uitgekozen voor haar dochter, zodat ze niet elke maand buiten haar limiet gaat. Op is op. En nu wil Fleur duidelijk een abonnement zodat ze ook op YouTube kan kijken, “net als iedereen” uit haar klas.

Ella brengt Thijs naar bed voor zijn middagslaapje en zet vervolgens een lekkere pot thee. Gewapend met thee en wat lekkers erbij loopt ze naar de kamer van haar dochter en klopt op de deur. “Ella, ik heb thee voor je, ik kom naar binnen oké?”.  De deur wordt open gedaan en Fleur gaat op haar bed zitten met een groot kussen in haar armen. “Nou, laten we eens rustig praten samen . Ella ziet dat haar dochter heeft gehuild. Ze schenkt de thee in en ze komen zowaar tot een rustig gesprek.

’s Avonds vertelt Ella Kees hoe het is verlopen. Nadat Ella eerlijk heeft gezegd dat daar geen geld voor is binnen het gezin, had Fleur gevraagd waarom anderen dat dan wel kunnen. Bij doorvragen wie dan allemaal, bleek uiteindelijk dat er toch nog wel vriendinnen in de klas waren die ook geen abonnement hadden en  niet op internet konden. “Misschien is het een idee dat we Fleur af en toe een klusje laten doen waarmee ze wat extra zakgeld verdient. Zo kan ze sparen en leert ze er ook van”. “Dat is een goed idee. En misschien kunnen we haar als ze netjes huiswerk heeft gedaan, iets vaker op onze computer laten om te internetten. Dan zit ze beneden en hou ik haar ook wat in de gaten”. Dat is een goed plan. Ze zal het Fleur morgen vertellen.

Lees volgende week verder.

Stap voor stap naar een mooie buffer.

by
Stap voor stap naar een mooie buffer.

Het Nibud adviseert om 10 % van je inkomsten te sparen. Je spaart dan voor een buffer voor onvoorziene omstandigheden. Het blijkt dat veel Nederlanders niet voldoende reserve hebben op hun rekening. 10 %, dat is 100 euro van iedere duizend euro die er binnen komt. Voorheen was 5% reserveren de richtlijn in de budgetcoaching. Dus 50 euro van iedere 1000 euro. Natuurlijk is 100 euro beter, vooral als je het kunt missen. maar 50 euro is ook echt wel een goed begin.
Hoe kun je er voor zorgen dat je een vast bedrag opzij zet? Door dit bedrag bij je vaste lasten te zetten. Geef de bank opdracht tot een periodieke overschrijving, zo wordt iedere maand zodra je salaris of andere inkomst binnen is, automatisch een spaarbedrag naar je spaarrekening overgeboekt. Als het niet meer  op je betaalrekening staat, zul je er minder snel aan komen. Stel dat het je lukt om iedere maand 80 euro te sparen, dan heb je toch 960 in een jaar gespaard.
Hoe weet je welk bedrag je kunt missen? Door een budgetplan te maken. Je rekent eerst uit wat er gemiddeld per maand binnen komt (van jou en je partner). Vervolgens reken je uit wat je gemiddeld per maand uitgeeft aan vaste  lasten en huishoudgeld. Geef je meer uit dan er binnen komt dan moet je echt gaan strepen aan de uitgavenkant (abonnementen opzeggen, minder of goedkoper boodschappen doen ed.) Houd je wat ruimte over, dan is dat het bedrag dat je kunt sparen. Dus niet extra uitgeven, maar lekker opzij zetten. Ik weet zeker dat je je fijn voelt als het lukt.
Stap voor stap naar een mooie buffer, wordt duidelijk omschreven in mijn boek “Gezond met geld, zo doe je dat” of via de  PDF cursus die je per mail kunt ontvangen. Meer informatie in de winkel van Gezond met geld.

Kersen-room-yoghurt

by
Kersen-room-yoghurt

Ingrediënten:
200 ml houdbare slagroom, gekoeld
50 suiker voor in de slagroom
200 ml magere yoghurt
1/2 blikje vlaaifruit kersen (je kan natuurlijk ook een andere smaak nemen)

Klop in een hoge mengkom de slagroom met de suiker stijf. Bovenop de stijfgeklopte slagroom giet je de 200 ml magere yoghurt. Ik zet dan de mengkom met slagroom op de weegschaal en giet net zolang yoghurt uit het pak erop, totdat ik 200 gram meer heb.
Op de yoghurt en slagroom  vlaai-kersen uit blik scheppen. Nu heel rustig met een metalen lepel omscheppen, zodat alles luchtig wordt vermengd. Je hebt nu een romige massa.
Verdeel de romige yoghurt over schaaltjes. Hou je over, dan kun je ze heel goed invriezen. Vul cupcake-bakjes van siliconen met het mengsel. Je hoeft de siliconenvormpjes niet in te vetten. (ze zijn voor een prikkie te koop bij de Action of bij de Xenos). Op een dienblad of snijplank in de vriezer zetten. Als ze hard zijn kun je de vormpjes er zo af halen en de bevroren roomyoghurt-taartjes in een vriesbakje plaatsen.

Heb je ze nodig voor dessert, laten ontdooien, ieder taartje in een eigen schaaltje. Je kan ook een glazen schaaltje met bevroren taartje in de magnetron zetten, een paar minuten op laag vermogen (250W) en daarna voorzichtig omroeren. Klaar.  Hou je van yoghurtijs, dan kun je ze ook eten als ze nog een beetje bevroren zijn.

Maak gebruik van de heffingskortingen

by
Maak gebruik van de heffingskortingen

Bijna 1 april. Als je zelf de aangifte belasting over 2018 wilt doen, maak er dan bewust een keer tijd voor. Spreek met je partner, of met jezelf, een dag en een tijd af. Zo weet je zeker dat je al je aandacht eraan kunt geven. Ga er voor zitten en begin. Inloggen op www.belastingdienst.nl. “Ik wil aangifte doen”.
Ook als je denkt dat je geen aangifte hoeft te doen, kan het toch zo maar zijn dat je geld laat liggen. Je kan recht hebben op heffingskortingen. Bijvoorbeeld als werkende, als alleenstaande ouder, als je minder verdient dan je partner en je hebt een kind jonger dan 12 jaar, als AOW-er, als vroeg-gepensioneerde … Laat de kortingen niet liggen en ontvang het geld waar je recht op hebt. Belasting aangifte invullen en kijk wat er uit komt. De kans is groot dat je geld terug krijgt.
Als je vòòr 1 april de aangifte verzendt, weet je zeker dat je vòòr 1 juli bericht hebt van de belastingdienst. Je kunt tot 1 mei aangifte doen, maar doe je het na 1 april, dan duurt het antwoord van de belastingdienst wel langer. Aangifte inkomstenbelasting? Doen!

Ella’s huishouden

by

“Thijs doen”   “Ja ja, jij mag het zelf doen. Kijk, zo doe je dat”. Ella pakt de uitsteek-vorm en drukt een hartje in het zandkoekjesdeeg. En nog één. “Nu jij”. Thijs maakt verschillende vormpjes met een beetje hulp en voorzichtig legt Ella de koekjes op de bakplaat. Grappig, Thijs legt steeds de stukjes deeg op de plaat die over zijn, dus niet de vormpjes. “Piep piep”  “Hoor je dat, de oven is warm genoeg”.  De laatste koekjes worden gemaakt . Ze tilt Thijs op en samen schuiven ze de bakplaat in de oven. “Niet aankomen hoor, is heet, is au”. Thijs blijft er echt wel af, hij ziet aan zijn moeder dat ze het meent.  “Zo, die zitten er in. Leuk hè? Zelf koekjes bakken”. Ella ruimt de tafel leeg en ze pakt de stofzuiger. Er liggen best wel  deegkruimeltjes en witte bloem op de grond.

De bel gaat. Aah, daar is de monteur van de wasmachine. Nu maar hopen dat het goed komt met de wasmachine-deur. “Hallo, komt u verder”. Ze gaat de monteur voor en blijft er bij staan. “Tja, mevrouw, toch maar een nieuwe deurschakelaar plaatsen. In overleg met uw  man zouden we eerst proberen om hem niet te vervangen, omdat-ie niet beschadigd was. Maar hij blijft dus toch weigeren”. Behendig plaatst hij het nieuwe onderdeel en tien minuten later staat hij alweer buiten. Wel moest Ella weer 40 euro betalen voor het onderdeel. Al met al heeft de reparatie dus toch 100 euro gekost. Ze baalde daar best wel van, vroeg wel of er geen tweede keer voorrijkosten waren. Nee, dat niet, dit viel binnen de garantie. Op de reparatie zit drie weken garantie.

“Ik zet direct de machine aan, ben benieuwd”. Thijs help Ella mee met de handdoeken in de machine te doen. Samen starten ze het programma en zowaar…. Het apparaat begint direct water te vullen.

“Zo Thijs, zou hebben we genoeg ervoor betaald. Mama heeft geen centjes meer”. “Geen centjes meer… “zegt Thijs na.

Even later piept de oven. De koekjes zijn klaar. Een heerlijke bakgeur verspreidt  zich in de keuken. Net op dat moment komt  Fleur binnen, uit school. “Oh, dat ruikt lekker”. Ze schuift aan de keukentafel en Ella zet thee. Fijn dat gewone simpele dingen als thee drinken met zelfgebakken koekjes zo gezellig kunnen zijn. Genieten hoeft niet altijd geld te kosten.

Lees volgende week verder.

 

Vegetarische chili-wraps

by
Vegetarische chili-wraps

Wraps zijn heel gemakkelijk en voordelig zelf te maken. Dit recept is voor 6 gevulde wraps. (2 à 3 personen)

Je hebt nodig voor de wraps:
100 gram bloem
40 ml water  2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
1 afgestreken theelepel zout

Meng alle ingrediënten met een vork of je handen door elkaar tot een kneedbare massa. Eventueel nog een beetje bloem toevoegen. Laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag voor, je hoeft de pan niet in te vetten. Maak van het deeg 6 balletjes en rol met een deegroller (of een schone lege fles) uit tot een dunne ronde lap die in de koekenpan past. Het deeg is elastisch, stevig blijven rollen tot het dunner wordt. Leg de lap in de pan en bak met middelmatige warmte totdat er luchtbellen op komen. Tussendoor af en toe een beetje schuiven in de pan. Draai de wrap om en bak de tweede kant. Niet te lang bakken, dan blijft de wrap zacht genoeg om op te rollen. Leg de wrap op een bord om af te koelen en maak de volgende.

Je hebt nodig voor de vulling:
200 gram wokgroente (chinees, hollands, italiaans, thais… wat je lekker vindt of wat je in huis hebt. Voor dit recept had ik nog een halve zak chinese groenten in de diepvries)
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 blikje kidneybonen +/- 400 gram
1 blikje tomatenblokjes +/- 400 gram (gewoon huismerk is prima)
kruiden: 1/2 tot 1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel komijn
peper en zout naar smaak
Gemengde sla of kropsla

Fruit de ui en knoflook in wat olie in de koekenpan, totdat ze beginnen te kleuren. Doe er de roerbakgroenten bij en roerbak deze een paar minuten. Doe er de kidneybonen met het vocht bij en rustig omscheppen, op middelmatig vuur. Voeg de kruiden toe, let op: voorzichtig met de chilipoeder als je niet van pittig houdt. Omscheppen en dan de tomatenblokjes met sap erbij. Vuur wat lager, omscheppen en verwarmen. Naar smaak wat peper en zout erbij. Proeven, eventueel nog wat van de kruiden erbij. Laat 5 à 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat het vocht iets verdampt en de chili goed warm wordt.

Vul een wrap eerst met sla, daar bovenop de vegetarische chili. Eet smakelijk.

Je eigen budgetplan maken: stap 10

by
Je eigen budgetplan maken: stap 10

Stap 10: Blijf in jezelf geloven.  Een persoonlijk budgetplan geeft financiële rust. Een budgetplan maken is minder moeilijk dan je denkt. Je moet er alleen wel wat tijd aan besteden en eerlijk en serieus te werk gaan. Stap voor stap leg ik uit wat je kunt doen, iedere week een stap. (Wil je sneller aan de slag, deze stappen staan vermeld in mijn boek “Gezond met geld. zo doe je dat”).

Als je alle stappen hebt gevolgd om te budgetteren, heb  je je huishoudboekje inmiddels aardig op orde. Je weet wat er binnenkomt, je weet wat er uit gaat en als het goed is is er balans tussen de inkomsten en uitgaven: je geeft niet meer uit dan er binnen komt. Je begint te wennen aan de nieuwe manier waarop je met geld omgaat en als je toch af en toe even de fout in gaat, weet je dat dit niet goed is, en gebruik je dat als een leermoment voor een volgende keer.
Wellicht heb je zelfs meer plezier in het bijhouden van de administratie en zie je het steeds weer als een uitdaging om zuinig te doen en uit te komen met je huishoudbudget. Alleen jij bepaalt hoe je met je geld omgaat en je hebt al veel bereikt. Kijk ook af en toe even terug: hoe stond je er een maand, of een half jaar geleden voor? Is je situatie duidelijk verbeterd? Wees trots op jezelf en blijf in jezelf geloven. Je kan het en langzaam maar zeker werk je toe naar een stabiel financieel leven.
Heel veel succes en ik wens je alle goeds, met name op financieel gebied.

Stap 1: Maak afspraken met jezelf en bepaal je doel
Stap 2: Administratie op orde
Stap 3: Uitgaven noteren in een kasboek
Stap 4: Inkomsten op een rij
Stap 5:  Vaste lasten op een rij
Stap 6: Maandoverzicht beoordelen en budgetplan maken
Stap 7:  Waar heb je recht op?
Stap 8: Betalingen en betalingsachterstanden

Stap 9: Verzekeringen
Stap 10: Blijf in jezelf geloven

Ella’s huishouden

by

“Nooit geweten dat het zo druk is op zo’n avond”. Ella wurmt zich tussen de mensen door en verontschuldigt zich tegenover een sympathieke jonge vrouw. “Oh, nog niet eerder deze ervaring gehad?” Ze lacht breed en vraagt Ella welke leeftijd ze zoekt. “Twee jaar”.  “jongetje of meisje?”. “Jongetje” zegt Ella verbaasd. “Dat zaaltje daar is voor de kleintjes, naast  de baby-afdeling. Succes!”. En weg is ze. Ella loopt er naar toe en op lange tafels liggen keurig gesorteerd op maat  de meest schattige kleertjes. Meisjeskleding gescheiden van de jongenskleding. Op alle kleding zijn netjes prijsstickertjes geplakt met hele lage prijsjes. Eindelijk kan ze er wat beter bij. Wat een schattig shirtje en ach, een leuk broekje die erbij past. Oh, en een lief jasje… Ze kijkt haar ogen uit. Ook van verbazing over de hoeveelheid van kleding die sommige mensen op de arm hebben. Met zorg bekijkt Ella de kleertjes en ze vindt het zo wel even genoeg: een jasje, een skibroek (lekker voor buiten), een broekje en twee shirtjes. Nu naar de kassa. “Zo, dat is een lange rij!”  “Ja, even geduld moet je wel hebben. Maar het is het waard hoor. Ik kom hier vaker”.  Aan het eind van de lange rij staan twee tafels met twee vrijwilligers per tafel. De één noemt de bedragen op en de ander telt ze op. Zo wordt er afgerekend.  Als Ella aan de beurt is (een kwartier later) hoeft ze maar 12 euro af te rekenen. Nou, dat is niet duur. Toch best wel leuk zo’n tweedehands kledingbeurs. Ella twijfelde om te gaan, maar heeft er geen spijt van.

Thuisgekomen laat ze trots de aanwinst zien aan Kees. Zo, nu eerst even meedraaien met de was. Ze moet even wennen aan het idee van tweedehands kleding.  Voor haar gevoel wil ze de kleding extra schoon hebben. De stopt de kleertjes bij de andere was in de machine en sluit de deur. Gelukkig is vanmorgen de reparateur geweest. Dat komt mooi uit. Ze start het programma…. De machine weigert. Nog eens proberen. En weer geen succes. Ella wordt boos. “Kees…. Je zei dat-ie gerepareerd was. Hebben we daar 60 euro voor betaald?”  “Kees!!”

Lees volgende week verder.

Chocoladekoek in lasagneschaal

by
Chocoladekoek in lasagneschaal

Dit recept van chocoladekoek is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. In plaats van boter wordt er karnemelk in gedaan. Minder vet, w door de chocola en de suiker zal de koek toch echt wel calorieën tellen. Omdat de koek in een lasagneschaal is gebakken, kun je er mooie smalle repen van snijden, of vierkantjes, wat je wilt. De gesmolten chocola eroverheen kun je gerust weglaten, ook dan is-ie heerlijk. Succes. Hier volgt het recept (of kijk bij de budgetrecepten):

Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram donkerbruine basterdsuiker (als je van zoet houdt, 200 gram, je proeft dan iets minder de pure chocoladesmaak)
7 theelepels cacaopoeder
1/2 theelepel zout
2 dl karnemelk (klein scheutje meer als je extra suiker gebruikt)
1 ei

Doe de droge ingrediënten in een kom en roer deze glad met de karnemelk en het ei tot een dik vloeibaar beslag.
Je kan eventueel 100 gram rozijnen, gehakte noten of gehakte chocola toevoegen nadat alles gemengd is. Maar zonder dit is het ook erg lekker en wel voordeliger.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het beslag in een ingevette glazen lasagneschaal van 1 1/2 liter. Bak de chocoladekoek, iets onder het midden van de oven, in 40 minuten gaar. Als je een cakevorm gebruikt in plaats van de platte schaal, moet de koek iets langer in de oven.
Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Smelt eventueel een reep chocola au-bain-marie (chocolade in schaaltje boven pannetje met licht kokend water smelten, het schaaltje mag het water niet raken). Strijk de gesmolten chocolade over de koek met een spatel.
Af laten koelen en in repen snijden. Als je de laag chocola erover lastig of te duur vindt, de koek smaakt zonder de gesmolten chocola ook prima.

Tip: Een dag later smaakt de chocoladekoek nog lekkerder.

voorjaar in huis

by
voorjaar in huis

In tegenstelling tot vandaag, leek het een week geleden wel voorjaar, zo mooi was het weer. De zon scheen en voor februari was de temperatuur best hoog. Uit de wind in de zon kreeg ik al echt voorjaarskriebels. Ik heb toen dit vrolijke bakje gemaakt voor in huis. Voor weinig. Het potje met drie narcis-bolletjes kostte slechts 79 cent. De glazen pot had ik nog, destijds van een buurvrouw gekregen ook gevuld met narcissen. We woonden tijdelijk in Veenendaal en er was weinig tuin. Ik heb een paar tegels uit de bestrating gehaald waardoor een klein perkje ontstond. Daar heb ik de uitgebloeide narcissen in gepoot: een jaar later verschenen ze weer in volle pracht, in de tuin.
Dit potje is voor binnen. Ik heb de narcis aangevuld met een mini klimopje, deze had ik nog over van een kerstbakje. Daar zaten ook de witte decoratiekegeltjes in, ze komen nu weer van pas.
Dit vrolijke voorjaarsstukje kost mij dus maar 79 cent. Zo zie je maar weer, niet te stel iets weggooien. Je kunt er zomaar weer veel plezier van hebben. Lekker genieten van het voorjaar in huis tijdens de minder mooie dagen van dit weekend